Lisbeth B Åkerman

Lisbeth B Åkerman

Författare till romansviten The Chronicle of Confessions och de hittills tre delarna "Det vore väl synd" (2010), "Uppgörelsen" (2011) och ”Och hanen gol” (2013) samt med en fjärde del i pipeline, också den en fristående uppföljare som tar vid där föregående slutar.


Demokratin som människans fiende

Politik och samhälleSkapad av Lisbeth 2014-02-04 22:53

Nu ifrågasätts samernas rätt att hålla rennäring. Oförskämda frågor möter vänliga och tålmodiga svar. Ovärdig, gentemot värdig. Respektlös, mot orubblig ödmjukhet.

Samernas urgamla kultur - utan renar, ingen kultur.

Kommer att tänka på hur det var när min man och jag köpte gård i södra Småland. Jag var stadsjänta men han var bondson med anor från bondelivet sedan generationer och hade en ettårig lantmannaskola som förberedelse inför sin civilanställning då kontraktet som fältflygare skulle upphöra. Han var kvalificerad till att få det förvärvstillstånd som krävdes för köp av lantgård fram till 80-talet någon gång, då det gröpades ur och vilket blåbär som helst kunde få tillägna sig förstklassisk åkermark för att inrätta nöjespark eller nåt annat apart.

Då hade man också i åratal slagit ihop gårdar till stordrift av grisuppfödning som var det första, sen kom resten, nötboskap för köttproduktion, jätteanläggningar för mjölkkor, kyckling- och äggproduktion, massproduktion ... PRODUKTION! En förfärlig benämning för djurhållning, uppfödning av levande varelser.

Resultatet har blivit att den ena gården efter den andra lagts ner efter det att bonden dukat under av sitt dubbel- och trubbelarbete för att få det hela att gå ihop. Nu är det gårdarna som utgör ett vid-sidan-om-jobb, men man orkar inte längre slita dag och natt och i alla fall inte klara ekonomin.

Låt mig också säga att det inte går att ha så stora djurbesättningar så att djuren blir betraktade och behandlade som objekt, produktionsenheter. De är våra husdjur som vi ska ha en personlig relation till var och en, om de ska få det kvalitativt värdiga liv de behöver för att vara friska och slippa få antibiotika regelmässigt blandat i sitt foder för att överleva och ge avkastning. Men suggorna biter ihjäl sina kultingar om de kommer åt, och korna kastar sina kalvar ( får missfall) eller föder för tidigt så att kalvarna inte klarar sig utan dör, ibland efter ett utdraget lidande.

Nu ser jag att samerna med sina renar också riskerar att gå i graven. Den snöda, snabba vinningen, pengagalenskapen, samt den totala avsaknaden av kunskap om djurhållningens villkor blir vårt fördärv!

För vem ska ge föda åt alla de människor som har urbaniserats in till städerna? Varifrån ska de få mat? Och kommer vi att få nåt alls oss till del av den mat som "produceras" på mer gynnsamma platser än vår, här i den kalla Nord? När gårdar lagts ner, åkrarna fått växa igen eller har förstörts av bio-odling, är fulla med sega rötter och omöjliga att bryta upp och kultivera igen (tar decennier) för att ge oss och våra husdjur de grödor utan vilka vi inte kan leva! Vi hinner svälta ihjäl!

Glöm allt vad livsmedelsimport heter! Ingen är väl så naiv och kan tro att vi får del av den mat som inte kommer att räcker till alla? Det inser man bara genom att se hur länderna på kontinenten röstar på varandra i Eurovisionen! På samma sätt kommer de att ha störst nytta av varandra i en brist- och krissituation! Inte kommer det att räcka till för att transportera i väg till ett litet land längst ut i tillvaros utkant!

Nej, vi blir utan!

Det är med samerna som med bönderna: de föds med generationers kunskap i sina gener, den nedärvda fingertoppskänslan för de absolut mest kritiska kännetecknen som aldrig andra människor under en enda livstid kan tillgodogöra sig vid några kortkurser eller ens de högsta avancerade agronomstudierna. Det handlar om en kunskap som helt enkelt inte kan förmedlas utan som blott och bart tillägnas genom att leva den, lära den genom att leva den med en självklarhet i små detaljer som inte låter sig plockas isär och struktureras upp i läromedel. Behörighet till dessa studier finns endast om man redan har den där grundläggande kunskapen, utan vilken ett lärande - som obönhörligt kräver den kontexten, blir som pärlor för svin.

Så snacket om demokratiska rättigheter (SD m fl), att få bedriva rennäring utan att vara same i sameby och sameland, är en fullständig idioti - och utopi! Och ett högmod som föregår fall inför dessa, tillvarons kompromisslösa villkor, som via en ansvarslös experimentverkstad - och lekstuga för snorungar och dilettanter - kommer att leda till landets (världens) undergång. Punkt.

Gissa om jag sörjer och rasar, jag som har uppdrag inom Centerpartiet, vilket numera tycks föredra att profilera sig genom klyschor och floskler och sitt kaxiga spektakel!  • Kommentarer(1)//www.lisbethakerman.com/#post92