Lisbeth B Åkerman

Lisbeth B Åkerman

Författare till romansviten The Chronicle of Confessions och de hittills tre delarna "Det vore väl synd" (2010), "Uppgörelsen" (2011) och ”Och hanen gol” (2013) samt med en fjärde del i pipeline, också den en fristående uppföljare som tar vid där föregående slutar.


En liten flicka är sjuk

DagboksanteckningarSkapad av Lisbeth 2011-11-14 12:10
En liten underbar flicka är sjuk. Hon är mitt yngsta barnbarn och enda barnet i den familj som just flyttade till Sverige från Isle of Man, dotter till min yngsta dotter och hennes man.

Så mycket har de varit med om förutom det att lämna den svunna värld där alla känner alla, alla ställer upp för varandra och där det inte finns någon brottslighet. Som det var här förr. Som vi minns det.

De hamnade i hets och hetluft i huvudstaden, på 20 minuters avstånd med T-banan från city där de båda har fina jobb inom sina respektive yrken.

Allt väl och ve kan man tycka.

Men morfar, min ex, dog hastigt och oförutsett strax efter det att de kommit till Sverige. Panikresor till dödsbädd, begravning två veckor senare. En anledning till flytten förlorad. Dock, flera andra uppstådda! Påtagligt starka och förenande möten med nio syskon, två fastrar och deras familjer värmer i höstkylan.

Under inskolningen på dagis bodde de några kilometer ytterligare bort från dagis med knölig promenad över stock och sten till buss som på krokig väg förde dem dit. Då hade de ett par veckor på sig tills de nya jobben skulle tillträdas.

Sex veckor väntade de på att deras lägenhet äntligen skulle bli möjlig att flytta in i och fortfarande, efter två veckor, är den en byggarbetsplats pga fuktskador. De väntar också på att få ihop pengar nog för att köpa t ex säng. Lill-tösen sover i sin medhavda men mor och far sussar så länge på sin uppblåsta gästsäng.

Bord och stolar finns. Byråer. Och Tv. Men där upplevs en daglig besvikelse: Telias installation av telefon, bredband och tv. Beställningen som gjordes en månad i förväg och där löfte gavs om leverans vid inflyttning 1 november sjabblades bort. Trots leverantörens miss fanns ingen möjlighet att rätta till det utan en ny leveranstid måste löpa fram till the bitter end.

Vi äro alla offer för de fasta och opåverkbara systemen.

I en redan ansträngd situation kan en sådan icke alldeles försumbart enkel detalj tynga ytterligare.

Lill-tjejen är van vid att ta sig en titt på älsklingsfilmerna när andan faller på. Och nu är hon sjuk. Som tur är har hon en liten mini-cd-spelare som hon fick då hon fyllde två i maj. Hon är duktig på att prata, än så länge på engelska. Fast svenskan smyger sig på med hjälp av alla kompisar på dagis där hon stormtrivs. Det är lycka!

Men i lördags morse ringde mamma, upprörd och orolig efter att ha upptäckt pingpong-stora svullnade på dotterns hals nedanför öronen. Det med en hög feber renderade i en inläggning på SÖS. Långt innan dess var mormor dvs jag hals över huvud på väg dit. Pappan var nämligen på resa till London och sin 80-åriga mammas födelsedag.

Nu visade det sig att han inte hunnit flyga sin kos utan fortfarande befann sig på Arlanda. Han bokade om sin resa flera gånger tills han återvände hem eftersom någon orsak till dotterns insjuknande ännu inte meddelats.

Vid åtta på kvällen kom läkaren in i det rum de fått för att stanna över natten för observation och om särskild behandling skulle behövas. Andningen påverkades särskilt när hon låg ner. Någon riktig diagnos gick inte att ställa mer än att det inte tycktes vara en bakteriell utan mer en virusbetingad infektion.

Framhållas bör att all sjukvårdspersonal var ytterst omhändertagande och vänliga och fantastiskt änglalikt skickliga på att ta prover. Så kunniga och gulliga!

Dagen därpå, igår således, åkte jag tillbaka hem för att förbereda en eventuell längre vistelse hos barnbarnet. Båda föräldrarna var hos henne och natten hade varit lugn. Febern var fortfarande hög vilket den är även idag, måndag, 38,9 nu på morgonen. Pappa är hemma hos sin dotter och låter glad på sms.

Min dotter ringde nyss på sin lunch och lät upprymd som en frigiven fånge (förf:s anmärkning). Rolig uppgift på jobbet och hemma äter och dricker lilla ungen bra, får vad hon vill ha, glass t ex. Och pappan har pratat med sitt jobb och fått förståelse för "vabben", dvs vård av sjukt barn.

Livet är roligt även om det är oroligt. Det finns mycket att vara glad över men alltid (nästan) finns ett litet ångestfyllt gnag där inuti av allt det där man inte har koll på, såsom liv och död och i viss mån även mående.

  • Kommentarer(0)//www.lisbethakerman.com/#post17