Lisbeth B Åkerman

Lisbeth B Åkerman

Författare till romansviten The Chronicle of Confessions och de hittills tre delarna "Det vore väl synd" (2010), "Uppgörelsen" (2011) och ”Och hanen gol” (2013) samt med en fjärde del i pipeline, också den en fristående uppföljare som tar vid där föregående slutar.


det osmanska riket

Omvärlden och jagSkapad av Lisbeth 2014-11-16 02:12

Bara ett embryo till en tanke, början till en ståndpunkt

Såg ett fantastiskt föredrag om Mellanöstern med nedslag i början på 300-talet och framåt till våra dagar. Det är så många detaljer som jag kan inte ens kan försöka att redogöra för. Låt mig bara säga att jag kan förstå oroligheterna i hela det här området som också innefattar södra Ryssland, Turkiet, Medelhavsländerna och Balkan. uppräkningen är ofullständig! Kanske även behäftad med rena fel. Videon från SVTForum här nedan rekommenderas varmt! Där finns sakfakta.

Hur som helst, länderna ovan samt det vi idag kallar för Mellanöstern och Golfländerna och jag tror även Egypten ingick i det stora Omanska riket. Där fanns mängder med olika grenar av kristendom, judendom och islam som influerades av varandra och av de religiösa överhuvud som kom och gick under århundradena. Flera fick en lokal prägel som också blev en del av det etniska ursprunget.

Folket levde sida vid sida med sina olika religioner, några mer särpräglade än andra, mycket beroende på hur avlägset och isolerat de levde. Man levde och lät leva och stred inte om vad som var rätt eller bäst. Det fanns gott om utrymme för varje variation som var en sammanflätning av de tre grenarna som så småningom urskildes och kom att särskiljas.

Vid första världskriget förändrades alltsammans. Frankrike och England drog då upp helt konstgjorda linjer och artificiella stater bildades, människor som levt tillsammans som folk delades upp, harmonin förstördes, gränser bevakades och det blev osämja och strider överallt; Afrika exploaterades, England och Frankrike delade upp områden, kolonier, mellan sig utifrån de naturtillgångar som fanns där.

Numera har väl USA de största intressena av att slå sönder de etniska områden som finns kvar, mest för att komma åt oljan. Den arabiska våren, som grundar sig i en längtan att få den frihet de ägde före första världskriget, kan inte annat än att komma av sig genom denna konstrueraden karta och de kilar som Västmakterna skjutit in mellan mellan folken.

Detta är ondska. Söndra och härska. Makt och girighet som går över lik. ISIS har bildats ur denna, med en i botten längtan tillbaka, till det som var. Det fredliga tolererande livet, live and let live.

Terrorismen får med ens en förklaring. Som Abu Zamir sa i serien Homeland. ”Detta är inte terrorism, det är hämnd”.

Och när jag sett videon med föredraget ovan kände jag mig inte ett dugg stolt över att vara Europé.

Däremot, jag är stolt över att vara svensk. Så länge vi är neutrala. Det gör inget om vi har ett fritt partnerskap med NATO och gemensamma övningar, bara vi inte tillhör pakten. Ur den här aspekten är jag ledsen över att vara en del av EU. Men kanske kan det ltill slut leda till något gott. Om vårt medlemskap kan bidra till att Europa blir klokt och sunt igen. Om makt- och habegäret kan upphöra. Förgiftningen från kolonialiseringens dagar.

http://www.svt.se/nyheter/svtforum/mellanostern-anhangare-och-offer-i-de-religiosa-krigen Ta dig tid att se hela videon - din verklighets- och världsbild kommer att förändras!

  • Kommentarer(0)//www.lisbethakerman.com/#post135